Home » Swedenstan » Open letter: Malmö police chief Stefan Sinteus

Open letter: Malmö police chief Stefan Sinteus

Polisen hanterar situationen med regionala och nationella resurser

Malmöpolisen utreder för närvarande elva mord och ett åttiotal mordförsök. Lägg därtill övriga våldsbrott, misshandel, överfallsvåldtäkter, stölder och bedrägerier.

Stefan SinteusVi har i Malmö en uppåtgående våldsspiral av stora mått. Malmöpolisen utreder för närvarande elva mord och ett åttiotal mordförsök. Lägg därtill övriga våldsbrott, misshandel, överfallsvåldtäkter, stölder och bedrägerier.

Det gör självfallet att Polisen i Malmö är i ett ytterst ansträngt läge. För att hantera de många grova brotten har vi gjort en lokal och en regional kraftansträngning, där vi fokuserat samtliga tillgängliga resurser i regionen på att utreda och hantera den situation vi för närvarande är i. Det har bland annat resulterat i att vi nu har över 130 medarbetare som uteslutande arbetar med att utreda dessa grova brott i särskilda utredningsorganisationer och utifrån polisens särskilda metodik för grova brott. Många av utredarna arbetar parallellt med flera ärenden, vilket historiskt sett visat sig vara till fördel i många utredningar. Våra medarbetare är oerhört engagerade och kompetenta, och jag vet att de varje dag gör sitt yttersta för att kunna finna och ställa misstänkta gärningsmän till svars för de grova brott som drabbat medborgarna i vår stad.

Vi har dessutom fått förstärkning från nationellt håll. Flera medarbetare från polisens nationella operativa avdelning (NOA) kom till Malmö under förra veckan, och ytterligare medarbetare väntas i veckan. Det finns en stor förståelse för att vi i Malmö behöver förstärkning i det läge som vi befinner oss i.

Även om läget är allvarligt och situationen på inget vis är optimal, gör detta sammantaget ändå att jag, som chef över polisområde Malmö, känner en stor tilltro och tillförsikt till att Polisen ska kunna hantera den uppkomna situationen.

I såväl det senaste mordet på 16-årigen som mordförsöket på 18-åringen under lördagskvällen, kunde vi med fullgoda resurser genomföra alla de initiala utredningsåtgärder som måste genomföras i nära anslutning till brottet. Med det tillskott av medarbetare från både regionen och övriga landet som anslutit senare under veckan har vi de resurser som krävs för att hantera även dessa utredningar, vid sedan av övriga grova våldsbrottsutredningar.

Inriktningen för framtiden i polisregion Syd är att långsiktigt resursförstärka kompetensen att utreda dödligt våld. Vår prioritering är tydlig: vi ska jobba mot det grova våldet och med vår utredningsverksamhet. För att vända utvecklingen kommer vi att jobba kraftfullt med detta under våren på flera olika sätt. Det är inte är den enskilda polismannen som väljer vad han eller hon vill jobba med, vi har chefer som styr och leder verksamheten och medarbetarna. Jag har fullt förtroende för att de gör detta utifrån de givna prioriteringarna, av vilka de grova våldsbrotten står högst på listan.

Jag kan försäkra er om att polisen i Malmö gör allt vi kan för att misstänkta gärningsmän ska kunna ställas till svars. Men vi klarar det inte på egen hand. Vi är beroende av er, och era vittnesuppgifter, för att kunna lösa dessa våldsamma brott. Därför vädjar jag nu till er: hjälp oss. Hjälp oss att komma till rätta med problemen. Samarbeta med oss. Låt oss tillsammans göra Malmö till en säker och trygg stad för barn, ungdomar och vuxna.

Stefan Sintéus
Polismästare, chef för polisområde Malmö

Nyhet från

Skåne

Follow  SaveMySweden        

Read more…  

                                                    Malmö police chief: ‘Help us’

                                                     Malmö police chief: ‘Help us’